Home Rostliny Listnaté stromy Lípa malolistá srdčitá - zasaďte památný strom saz.30-40cm
Je nám líto, ale tenhle inzerát již není aktuální.

Lípa malolistá srdčitá - zasaďte památný strom saz.30-40cm

Celá ČR
28. 7. 2019 - 22:06
190 Kč

Popis

Lípa malolistá - lípa srdčitá je náš národní strom, symbol lipového listu i květu bývá užíván numismatice i v heraldice. Již ve středověku staří Slované ctili duby a lípy, jako posvátné stromy, podle starých pověstí věřili, že v těchto stromech sídlí dobří duchové, kteří ochrání jejich obydlí. Starým tradičním zvykem, bylo vysazování tzv. rodových lip. Strom byl zasazen při narození syna, nebo založení nového obydlí a věřilo se, že lípa bude jejich ochráncem. Velmi významnou starou tradicí je i výsadba lipových alejí. Nejstarší lípy malolisté v Čechách jsou staré až 700 let.
Lípa malolistá je statný, opadavý, listnatý strom s košatou korunou dosahující výšky až téměř 40m. Lípa je významný, velmi užitečný, medonosný strom - kvete od června do července, květy omamně voní a jsou vysoce ceněné i v lidovém léčitelství. Jako droga se užívá květ i s listenem a sbírá se ještě před plným rozkvětem.Účinné látky mají široké spektrum použití. Květy se po usušení používají například pro přípravu lipového čaje účinného zejména při nachlazení a při kašli. Stejně tak i nektar sbíraný včelami z květů lípy, se ve formě lipového medu hojně používá v lidovém léčitelství.
Lípa plní účel i jako okrasný a stinný strom s kvalitním dřevem vysoce ceněným řezbáři pro jeho snadnou opracovatelnost.
Lípa malolistá, srdčitá je i velmi oblíbená při tvorbě bonsají pro snadnou tvarovatelnost.

Lípa malolistá srdčitá - zasaďte památný strom saz.30-40cm

Zavřít Zavřít
Prodávající
Zahradnictvi u rybniku
Pošlete uživateli zprávu
0 / 1000

Nahlásit inzerát

Zavřít Zavřít
0 / 2000
Děkujeme za zpětnou vazbu! Inzerát byl nahlášen!